Powoli mi się nudzi ta zabawa, bo roboty na 8h, a efekt widać 1 dzień.
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez natashPowoli mi się nudzi ta zabawa, bo roboty na 8h, a efekt widać 1 dzień.
Czy temat obejmuje też porządki w środku , jeżeli tak , to czym czyścic deskę i inne chropowate /ale dobre/ plastiki we wnętrzu ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopCzy temat obejmuje też porządki w środku , jeżeli tak , to czym czyścic deskę i inne chropowate /ale dobre/ plastiki we wnętrzu ?Car Detailing
Komentarz
-
-
No więc:
- Płukanie karcherem
- Szampon karcherem
- Płukanie karcherem
- mycie szamponem plus rękawicą lub gąbką MEGUIAR'S Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner
- mycie plastików zewnętrznych szczoteczką do rąk
- płukanie karcherem
- glinka Bilt Hamber Medium (no i fura pomazana :P)
- cleaner Dodo Juice Lime Prime oraz aplikator tricolor twardszą stroną (tak samo pomazana albo jeszcze gorzej, wycierałem microfibrą, ale za dużo to nie dało)
- wosk Poorboy's World Natty's Paste Wax Blue 236 ml, aplikator megarius oraz polerowanko microfibrą
- zabezpieczenie plastyków zewnętrznych 303 Aerospace Protectant oraz microfibra
- środek to 303 Aerospace Protectant, ale nie przepadam za nim, bo jest w formie płynu, jak miałem coś w piance to lepiej się tego używało, a to trzeba uważnie psikać, żeby nie zostało np. w głośnikach w drzwiach bocznych itd. itp.
- ogólny problem to szyby, bo myłem 2 razy, ale i tak miały zacieki i ślady kropli wody zaschniętych, nie mogłem tego domyć...
Ile taki zabieg powinien się utrzymać, bo auto po 2 dniach brudne jak przed myciem :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashIle taki zabieg powinien się utrzymać, bo auto po 2 dniach brudne jak przed myciem
NIe wiem co robisz źle, ale najprawdopodobniej niedokładnie przeprowadzsz proces przygotowania powierzchni.
Ewentualnie możemy sie nie rozumieć. Samochód podczas jazdy po deszczy brudził sie bedzie (choć duuuuuzo mniej niz narmialnie). Jednak do jego ponownego doczyszczenia i doprowadzenia do wyglądu jak po procesie wystarczy myjka ciśnieniowa i szybkie "przelecenie" rekawicą z szamponem.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ShiningCarnp. AutoGlym Interior Shampoo albo APC w lekkim stężeniu, następnie jakiś dressing typu Poorboy's Natural Look i będzie lux
Do środka ostatnio używam 303 AP, Natural look jest za tłusty i ciężko go wypracować na desce w O2, chociaż efekt naprawdę fajny.Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ahmed799Podpowiedzcie jak dalej postępować z lakierem po glinkowaniu tzn. czy jeszcze jakąś pastą polecieć lakier czy od razu wosk położyć jakiś??Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Mili państwo, podpowiedzielibyście co dalej począć? A mianowicie:
Jakiś czas temu myjąc szybę przednią na parkingu użyłem Insekta MojeAuto. Szybka się ładnie domyła itd, ale niestety pociekła mi podwójna stróżka rozcieńczonego płynem do spryskiwaczy Insekta po masce. Miałem jechać na mycie, ale plan się posypał. Na drugi dzień wylądowałem u lekarza i na L4, więc nie miał kto się autem zająć. Efekt jest taki, że po dzisiejszym myciu na masce zobaczyłem owy, podwójny ślad i kilka zacieków kropelkowych, których nie idzie zetrzeć. Ślad jest ciemniejszy, matowy, wyczuwalny pod palcami. Aparat tego nie uchwyci, stąd brak zobrazowania, ale na żywo widać idealnie. Podpowiecie czym to cholerstwo usunąć?
Komentarz
-
-
Dzięki za podpowiedź, idę zatem na zakupy
----
Update 18 sierpnia 2012 r.
Jednak faktycznie, Meg's UC robi robotę wszystkie mazie, zacieki itp z maski zniknęły po praktycznie delikatnym przetarciu
Z rozpędu postanowiłem pousuwać również rysy z wnęk klamek - skuteczność 100%
Zatem rufus295 dzięki za pomoc
Komentarz
-
-
No moje auto po ok. miesiącu wygląda gorzej niż te których nikt nie myje, pełno plam od kropli wody, chyba przez to, że krople wody zatrzymuje wosk na karoserii, bo nieraz jak wyjdę z domu po deszczu to wszystkie auta suche, a tylko na moim krople, jakby padało 5 min temu.
Po umyciu auta, glinkuje, teraz co dalej czy umyć jeszcze raz auto po glinkowanieu czy nie? Następnie robiłem tym Dodo Juice Lime Prime, to po tym to auto wyglądało gorzej niż przed myciem, po użyciu Dodo Juice Lime Prime znowu myć auto? Z czym najlepiej używać Dodo Juice Lime Prime? Po tych wszystkich zabiegach rozumiem woskować? Co ile powtarzać woskowanie oraz inne zabiegi na karoserii?
Komentarz
-
-
Ja bym przyjął taką metode (sam nią robię):
1. Myję i osuszam
2. Usuwam smołę, płuczę
3. Glinka (oczywiście na mokro)
4. Mycie i osuszenie
5. Cleaner
6. Wosk
Woskowanie powtarzasz jak widzisz ze krople już są słabe... A to że krople się
utrzymują na nawoskowanym aucie to normalka :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashNo moje auto po ok. miesiącu wygląda gorzej niż te których nikt nie myje, pełno plam od kropli wody, chyba przez to, że krople wody zatrzymuje wosk na karoserii, bo nieraz jak wyjdę z domu po deszczu to wszystkie auta suche, a tylko na moim krople, jakby padało 5 min temu.
Po umyciu auta, glinkuje, teraz co dalej czy umyć jeszcze raz auto po glinkowanieu czy nie? Następnie robiłem tym Dodo Juice Lime Prime, to po tym to auto wyglądało gorzej niż przed myciem, po użyciu Dodo Juice Lime Prime znowu myć auto? Z czym najlepiej używać Dodo Juice Lime Prime? Po tych wszystkich zabiegach rozumiem woskować? Co ile powtarzać woskowanie oraz inne zabiegi na karoserii?
Dodo Lime Prime to jest cleaner dedykowany do woskow Dodo (zdecydowanie przedluza ich trwalosc na lakierze) natomiast inne woski na tym cleanerze juz nie trzymaja sie tak dlugo,my pod inne woski stosujemy IPA
Komentarz
-
Komentarz